icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Sport op de BSO

Beweging staat bij de BSO van TIKO hoog in het vaandel. Kinderen moeten meer bewegen, is een veelgehoorde kreet de laatste jaren. Ze zitten teveel voor de tv, de (spel)computer en spelen te weinig buiten. Ongetwijfeld waar, maar wat ons dan stoort is het woordje ‘moeten’. Moeten werkt meestal niet, is de ervaring.

Pas als je iets zelf leuk vindt, ga je het met plezier doen. En blijf je het ook doen.

Vanuit deze gedachten zijn we bezig gegaan om kinderen meer te laten bewegen in onze BSO-groepen.

Zo hebben we regelmatig contacten met sportverenigingen. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met heel veel verschillende vormen van beweging. Ook de sporten die ze nog niet kennen en waar ze misschien zelf nooit aan gedacht hebben. Zo promoten we tegelijkertijd de sport voor de verenigingen en worden er hopelijk meer kinderen lid van een sportvereniging, wat het verenigingsleven in de dorpen weer ten goede komt. Het doel is natuurlijk om de kinderen vooral plezier in bewegen te laten krijgen.

Op al onze BSO-locaties bieden we ook sport- en spelactiviteiten aan.

Onze locatie in Harkema ligt pal naast de sportvelden, waar we ook gebruik van mogen maken. Hier is voor de BSO-kinderen dus volop ruimte om lekker te bewegen. Bij slecht weer kunnen we de sporthal gebruiken als deze beschikbaar is. Ook deze sporthal zit vlak naast ons kindercentrum.

In Surhuisterveen beschikken we over een grote buitenspeelplaats met voldoende mogelijkheden voor bewegingsspel. Er staan goals op het grasveld. Ook beschikken we binnen over een extra grote groepsruimte (Het Kraaiennest) met opklapbare tafel en banken, waar dan volop ruimte is voor spelvormen, dans, etc. Ook in Surhuisterveen huren we af en toe een gymzaal om sport- en spelactiviteiten aan te bieden.

In Kollum hebben we ook een ruime buitenspeelplaats, waar behalve speeltoestellen ook een voetbalkooi is, compleet met kunstgras zodat er in weer en wind kan worden gevoetbald. De Van Der Bij-hal is op loopafstand van het kindercentrum en wij huren deze wekelijks om sport- en spelactiviteiten aan te bieden.

Onze BSO-groep in Kindcentrum Kollum kan gebruik maken van het speellokaal, de ruime buitenruimtes van de scholen en het aangrenzende kaatsveld, met uitdagende speeltoestellen die bewegen volop stimuleren.

Onze pedagogisch medewerkers zijn heel creatief geworden in het bedenken van steeds meer vormen van spelletjes en sport. Op een heel speelse, ongedwongen manier zijn de kinderen in beweging. Alle BSO-groepen beschikken over sport- en spelmaterialen. Deelname is altijd vrijwillig. Als een kind geen zin heeft in een bepaalde activiteit, mag hij of zij ook iets anders gaan doen.

De basis is: vrijwilligheid, plezier, afwisseling en op deze manier kinderen motiveren om mee te doen. Maar altijd kiest het kind zelf.