icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin

Voorzorgsmaatregelen Coronavirus

Vanwege de recente ontwikkelingen in Nederland rond de verspreiding van het coronavirus zijn er op 12 maart 2020 nieuwe maatregelen aangekondigd. Wij volgen de onderstaande adviezen van de regering/RIVM/GGD, die betrekking hebben op onze opvang:

  • Iedereen in Nederland moet thuis blijven bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Meld uw kind dus ziek bij bovenstaande klachten en breng uw kind niet naar de opvang. Ouders met bovenstaande klachten mogen hun kind ook niet brengen / halen.
  • Scholen en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

De nieuwe maatregelen gelden voor heel Nederland en in ieder geval tot en met 31 maart. Voor meer informatie: www.rijksoverheid.nl/coronavirus

Met een aantal eenvoudige acties kunt u de kans verkleinen dat u het virus oploopt, of verder verspreidt als u het virus onder de leden heeft zonder dat te weten. We zetten ze nog even op een rij:

1. Nies of hoest niet in de hand, maar in de elleboog

Het coronavirus verspreidt zich via hoest- en niesdruppeltjes. Die kunnen niet heel erg lang buiten het lichaam blijven leven, maar wel eventjes.

2. Nies of hoest in een papieren zakdoek

En gooi die zakdoek daarna meteen weg.

3. Mijdt lichamelijk contact als handen schudden en zoenen

Premier Mark Rutte riep Nederlanders maandagavond op om geen handen meer te schudden. Zo kunnen virusdeeltjes niet rechtstreeks van hand tot hand verspreid worden. Het RIVM voegde daar dinsdag aan toe dat daarnaast het beste ook ander lichamelijk contact vermeden kan worden, zoals zoenen op de wang.

4. Was uw handen regelmatig (en goed)

Ziekteverwekkers kunnen makkelijk via de handen worden verspreid. Was uw handen daarom regelmatig. Wie dit goed wil doen, maakt eerst de handen goed nat, om vervolgens met zeep de handen over elkaar te wrijven. De boven- en onderkant zijn nu met zeep bedekt. Zorg daarbij dat de vingertoppen goed zijn ingezeept. Neem ook de polsen mee en wrijf de zeep ook goed tussen de vingers. Hierna spoelt u alle zeep weer af onder de kraan. Zorg dat u de handen goed droogt, ook tussen de vingers. Dit hele ritueel moet zo’n twintig seconden duren, adviseert het Rode Kruis. Ook na het snuiten van de neus, buiten spelen, het verschonen van een kind, het aaien van dieren en schoonmaken wordt geadviseerd de handen te wassen.